Teresa de Jesús

Teresa de Ahumada i Cepeda és una dona del tot singular en la Castella del segle XVI. Ha passat a la història com un ésser inquiet, delerós de Transcendència, apassionat per la veritat.

D’ascendència jueva, ingressa força jove al monestir de l’Encarnació d’Àvila, i després de moltes vicissituds i aventures, funda un nou convent en la mateixa ciutat: fet realment insòlit en aquella societat fortament patriarcal, marcada per l’ombra de la Inquisició i una pugna silenciosa entre els diferents estaments!

El seu desig és tornar als orígens de l’Orde, quan els primers ermitans del Mont Carmel es reunien fraternalment sota la guia d’una Regla de vida. Somnia amb una comunitat reduïda, on s’entengui la pregària com a diàleg confiat amb el Senyor: «l’oració no és altra cosa que un tracte d’amistat, estant moltes vegades sols en aquest tracte amb aquell que sabem que ens estima» (Vida, 8,5).

La dimensió apostòlica de la contemplació també és ben present en el seu ideari religiós: «tota la meva ànsia era, i encara és (…) que totes ocupades en oració pels qui defensen l’Església i els predicadors i lletrats que la defensen, ajudéssim en allò que poguéssim a aquest Senyor» (Camí de Perfecció, 1,2).

Les seves obres més importants són Castell Interior o Les Estances, Camí de Perfecció, Exclamacions, Comentari al Càntic dels Càntics i Fundacions. En totes elles traspua una personalitat ferma, agraciada amb multitud de dons humans i espirituals, principalment de sociabilitat i lideratge. L’interès de les seves companyes d’aventura, a qui anomena indistintament germanes i amigues, va impulsar-la a deixar per escrit la inspiració rebuda de Déu, consells espirituals, avisos sobre la convivència…

Amb una capacitat de relació fora del comú, es calcula que arribà a escriure més de 15.000 cartes, de les quals ens n’han quedat tant sols 500. Són relats plens d’ironia i sentit pràctic, per on desfilen personatges d’allò més variats, a qui descriu amb vivacitat i aguda intuïció.

El món del cinema ha fet aproximacions més o menys encertades a la seva figura. A Espanya, en motiu del 400è aniversari de la seva mort, va tenir un gran ressò mediàtic la sèrie de TVE1 Teresa de Jesús dirigida per Josefina Molina, amb Concha Velasco com actriu principal.

Monestir de Mataró

Telef: +(34) 93 757 9373
Email: carmel.mataro@ciornet.com
Adresa: Av. Torner, 63
08304 Mataró
Barcelona - Espanya

Monestir de Tarragona

Telef: +(34) 97 723 9719
Email: Lipirogi@tinet.cat
Adresa: Carrer Nostra Sra del Carme, 2
43003
Tarragona – Espanya

Monestir de Terrassa

Telef: +(34) 93 783 8902
Email: monestir.terrassa@gmail.com
Adresa: Disseminat Torre Mossèn Homs Apartat de Correus 66 08227 Terrassa
Barcelona – Espanya