Joan de la Creu

Fontiveros, 1542- Úbeda, 1591

Figura entranyable i poc coneguda, Joan de Yepes ha passat a la història com a col•laborador incansable de Teresa de Jesús en els inicis del Carmel Descalç.

De caràcter senzill i afable, la seva discreció i humilitat el fan passar desapercebut i en la penombra, a semblança dels anys de la seva infància, quan patí grans privacions materials. També els seus orígens familiars resten obscurs: alguns historiadors sospiten que per línea materna descendeix de moriscs, estament social fortament marginat en aquella època.

Inicia els seus passos dins la vida religiosa en l’Orde del Carme Calçat, i endut per un anhel de major fidelitat a la crida de Déu, desitja entrar a la Cartoixa. Providencialment, sorgeix en el seu horitzó Santa Teresa, que el conquista per la seva obra fundadora.

Amb el transcórrer dels anys, i durant la seva estada a Castella i el seu peregrinar per Andalusia, molts dels seus germans i germanes carmelites i també un grup privilegiat de laics gaudeixen de la seva delicada amistat, dipositen en ell tota la seva confiança, i aprenen del seu tarannà i doctrina una radical visió del camí espiritual.

La seva estela de santedat i de saviesa ha arribat fins als nostres dies gràcies a una prolífica obra escrita.

Considerat actualment un literat de fama universal, les seves poesies sobresurten per la seva bellesa i sublimitat mística, a les quals s’hi afegeixen extensos comentaris en prosa.

Els títols més coneguts són Subida del Monte Carmelo, Nit fosca, Càntic espiritual, Flama d’amor viva, Dichos de luz y amor i Las Cautelas.

L‘any 1989, Carlos Saura va dirigir una de les poques pel.lícules existents sobre el gran místic castellà, titulada La noche oscura, que passà desapercebuda malgrat el seu innegable valor històric i artístic.

Monestir de Mataró

Telef: +(34) 93 757 9373
Email: carmel.mataro@ciornet.com
Adresa: Av. Torner, 63
08304 Mataró
Barcelona - Espanya

Monestir de Tarragona

Telef: +(34) 97 723 9719
Email: Lipirogi@tinet.cat
Adresa: Carrer Nostra Sra del Carme, 2
43003
Tarragona – Espanya

Monestir de Terrassa

Telef: +(34) 93 783 8902
Email: monestir.terrassa@gmail.com
Adresa: Disseminat Torre Mossèn Homs Apartat de Correus 66 08227 Terrassa
Barcelona – Espanya